Svijet
0

Iran: Izvještaj neće izvući SAD iz iračke močvare

FENA
Iran je u srijedu odbacio navode dvojice visokih američkih dužnosnika o dugo očekivanom napretku u Iraku i poručio da to neće spasiti Sjedinjene Države, "zaglibljene u iračkoj močvari".

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general David Petraeus i američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker podnijeli su u ponedjeljak i utorak izvještaj Kongresu, podsjeća agencija Reuters.

Petraeus je u izvještaju preporučio smanjenje broja američkih vojnika u Iraku za 30.000 do jula mjeseca 2008. zbog "poboljšane sigurnosne situacije".

Iran je ocijenio da najavljeno smanjenje broja Amerikanaca u susjednoj zemlji nije dovoljno.

"Taj izvještaj ne odražava prave zahtjeve i prioritete većine američkih građana", izjavio je glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Mohamed Ali Hoseini.

On je optužio Sjedinjene Države da su počinile brojne greške u Iraku od invazije na tu zemlju 2003. godine i svrgavanja Saddama Husseina.

"Bushova administracija želi prebaciti većinu svojih problema na druge i uvjeriti predstavnike američkog naroda da je nastavak okupacije nužan", rekao je Hoseini, ističući da izvještaj "neće izvući Ameriku zaglibljenu u iračkoj močvari."

To je prva zvanična reakcija Teherana na izvještaj Kongresu koji je pozdravila iračka vlada.

Iran i SAD, koji su prekinuli diplomatske odnose nakon islamske revolucije 1979. godine a međusobno se optužuju za krvoproliće u Iraku.

Teheran odbacuje tvrdnje Washingtona da obučava i naoružava ekstremiste u Iraku i time doprinosi nestabilnosti u susjednoj zemlji te optužuje američke snage da su odgovorne za nasilje.

Odnosi Irana i Iraka su se, usprkos ratu koji su vodili 1980-ih godina, popravili nakon Saddamova svrgavanja.

Vlada u Bagdadu je pozdravila Petraeusov i Crockerov izvještaj te ocijenila da će u bliskoj budućnosti biti sve manje potrebe za akcijama stranih snaga.