{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran isključuje internet da "zaštiti" građane

S
30.5.2011. u 09:02
0
35
Iran isključuje internet da "zaštiti" građane
0
Iran isključuje internet da "zaštiti" građane
Iranska vlada će u potpunosti isključiti internet svojim građanima, kako bih ih "zaštitila" od "štetnih" sadržaja. Naime, prema pisanju Wall Street Journala, uskoro će ova zemlja internet zamijeniti svojom nacionalnom mrežom, koji će naravno biti znatno ograničen.
Ovaj prijedlog po krenulo tamošnje ministarstvo komunikacija, a dio je represivnih mijera vlade Irana kojima planira ograničiti izložensost svojih građana zapadnoj kulturi i idejama.

Ajatolah Ali Khamenei, iranski vjerski vođe je ovakvu odluku nazvao "iranskim tihim ratom" protiv zapada koji bi Irancima trebao "usaditi islamske vrijednosti". Prema procjenama iranskih vlasti njihov nacionalni internet bi trebao proraditi u potpunosti za dvije godine, dok će neka domaćinstva i firme internet dobiti i ranije.

Plan da se Irancima onemogući korištenje interneta u ministarstvu prometa je smišljen kada su se u arapskom svijetu pojavile demonstracije, uglavnom organizirane na internet društvenim mrežama. Trenutno od 100 stanovnika u Iranu njih 11 koristi internet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: