"Vulgarna kultura zapada"
0

Muškarcima u Iranu zabranjeno nošenje ogrlica

FENA
Iranskim muškarcima odnedavno je zabranjeno da nose ogrlice, u okviru najnovijeg obračuna vlasti u Teheranu s utjecajem zapadne kulture, piše u srijedu britanski Guardian.

Više hiljada pripadnika iranskih specijalnih snaga raspoređeno je po ulicama Teherana da bi provelo "plan moralne sigurnosti", koji, između ostalog, zabranjuje da žene nose labavo privezane marame, tijesne ogrtače i skraćene hlače jer otkrivaju kožu.

Muškarcima su dotle zabranjene "glamurozne frizure" i ogrlice.

Kako je navela iranska državna novinska agencija Irna, ovakav trend ima za cilj borbu protiv "zapadne kulturne invazije", a na tome će biti angažirano više od 70.000 pripadnika obučenih snaga poznatih pod nazivom "moralna policija", koji će kontrolirati ulice u prijestolnici Teheranu i drugim gradovima.

Kako dolazi ljeto, širom Irana mnogi, posebno mladi, riskiraju da noseći "neodgovarajuću" odjeću budu novčano kažnjeni, pa čak i uhapšeni.

Posebno su pod pritiskom žene koje su obavezne da budu pokrivene od glave do nožnih prstiju, dok je muškarcima dozvoljeno da nose košulje s kratkim rukavima, ali ne i šorceve.

Provođenje ovih mjera uslijedilo je nedugo nakon što je iranski parlament predložio zakon kojim je krivično kažnjivo biti vlasnik psa s obrazloženjem da to "predstavlja kulturni problem, slijepu imitaciju vulgarne kulture zapada".

Prema islamskim običajima, psi se smatraju "nečistim", a Iranci obično izbjegavaju da ih drže u kući, ali manjina, posebno u sjevernim četvrtima Teherana gdje žive bogatiji, voli držati kućne ljubimce.

"Provođenje plana moralne sigurnosti zahtjev je nacije i nastavit će se dok se ne budemo odgovarajuće riješili razloge za zabrinutost", izjavio je Ahmadreza Radan, zamjenik komandanta iranske policije.

Iranska moralna policija odgovorna je direktno vrhovnom vjerskom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju.

Hamnei je početkom ove sedmice izjavio da je islamski sistem u Iranu primarna meta "kulturne invazije arogantnih sila" jer je Islamska Republika Iran pružila efikasan otpor tom "hegemonističkom sistemu".

"Sve zemlje svijeta su meta kulturne invazije globalne arogancije, ali je Islamska Republika primarna meta", rekao je Hamnei tokom susreta s nedavno imenovanim članovima Visokog vijeća kulturne revolucije.