Svijet
0

Iran će uzvratiti svakoj zemlji u kojoj bude baza za napad

FENA
Husein Salami
Husein Salami
Iran će uzvratiti svakoj zemlji čije tlo bude korišteno od "neprijatelja" kao baza za vojni napad na njegovu teritoriju, rekao je zamjenik iranske elitne Revolucionarne garde za novinsku agenciju Fars u nedjelju.

"Svaka tačka koji naši neprijatelji koriste za vršenje neprijateljskih operacija protiv Irana biti će podvrgnuta odmazdi od naših oružanih snaga", rekao je Husein Salami.

Revolucionarna garda počela je s dvodnevnim vježbama u subotu da bi pokazali svoju vojnu moć, dok odnosi između Teherana i Zapada zbog kontroverznog iranskog nuklearnog programa postaju sve zategnutiji.

Iranski mediji su saopćili da su vježbe manjeg obima izvršene u južnom Iranu, javio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Izrael, iranski zakleti neprijatelji, nisu isključili vojni napad na Iran ako se diplomatijom ne bude mogao riješiti problem. Iran ističe da njegov nuklearni program služi isključivo u mirne svrhe.

Iran je također rekao da će njegov odgovor na bilo kakav napad biti izrazito "bolan", zaprijetivši da će napasati Izrael, i američke baze u Perzijskom zaljevu, kao i da će zatvoriti ključnu rutu za isporuku nafte, Hormuški tjesnac.