{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti šiitska svetišta u Iraku

F
18.6.2014. u 14:11
1
22
Iran će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti šiitska svetišta u Iraku
1
Iran će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti šiitska svetišta u Iraku
Foto: AFP
Predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da će Iran učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti šiitska sveta mjesta u Iraku od sunitskih mllitanata koji se bore protiv vlade u Bagdadu.
"Draga Kerbala, dragi Nadžaf, draga Kadimija i draga Samara, mi upozoravamo velike sile i njihove lakeje i teroriste, da će veliki iranski narod učiniti sve što je u njegovoj moći da vas zaštiti". izjavio je on, imenujući lokacije svetih šiitskih mjesta u emotivnom govoru u Khoramabadu, u blizini iračke granice.

Rouhani je u subotu obećao pomoć vladi iračkog premijera Nuri al-Malikija ako je zatraži, iako nikakav takav zahtijev do sada nije upućen.

U govoru održanom u srijedu, Rouhani je pomenuo peticije koje su potpisali Iranci koji su izjavili da su spremni da se bore u Iraku "na uništavanju terorista i zaštiti svetih mjesta", koje svake godine obiđe na stotine hiljada iranskih hodočasnika.

"Hvala Bogu, ima dovoljno dobrovoljaca šiita, sunita i Kurda u Iraku da se bore protiv terorista", izjavio je Rouhani.

Njegovo obećanje uslijedilo je nakon poziva vodećeg šiitskog imama, velikog ajatolaha Ali al-Sistanija, Iračanima da budu dobrovoljci u otporu nasilju koje šire džihadisti iz Islsmske države Iraka i Levanta (ISIL), pod čijom su kontrolom velliki gradovi Mosul i Tikrit i bore se sjeverno od prijestonice, Bagdada.

Devedeset posto iranskog stanovništva su šiiti. Maliki, šiit proveo je godine u egzilu u Iranu kada je sunitski arapski diktator Saddam Hussein bio na vlasti u Bagdadu.

ISIL smatra šiite otpadnicima od vjere.

Velika šiitska svetišta u Iraku su u Nadžafu i Karbali, južno od prijestonice, u kvartu Bagdada Kadimija, i u Samarri na sjeveru, u koju su militanti u više navrata pokušavali ući, ali do sada bezuspješno.

Najmanje 5.000 Iranaca obećalo je na Internetu da će braniti iračka šiitska svetišta protiv sunitskih ekstremista, javio je u utorak konzervativni website vijesti u Iranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: