Svijet
0

Iran će se žaliti UN-u zbog izjave Baraka Obame

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran će se žaliti Ujedinjenim nacijama zbog izjave američkog predsjednika Baraka Obame koju Teheran shvata kao prijetnju napadom nuklearnim oružjem, saopćilo je danas iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Iznošenje ove vrste primjedbi pokazuje da one zemlje koje posjeduju nuklearno oružje predstavljaju najveću prijetnju svjetskoj bezbjednosti. Mi ćemo zvanično podnijeti žalbu Ujedinjenim nacijama povodom ove vrste prijetnji", kazao je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Memanparast.

Obama je prošle sedmice izjavio da su Iran i Sjeverna Koreja izuzeti iz granica postavljenih u novopotpisanom sporazumu o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja START, o upotrebi američkog atomskog oružja, javljaju agencije.

Teheran to vidi kao prijetnju dugogodišnjeg neprijatelja za napad nuklearnim bombama.

Uz žalbu će ići i pismo koje je do sada potpisalo 255 od 290 članova parlamenta.

Iranski ministar odbrane Ahmed Vahidi obavijestio je javnost o početku masovne proizvodnje nove protivavionske rakete "mersad" (zasjeda), koja će moći da obori savremene letjelice na niskim i srednjim visinama.

Vahid nije iznio detaljne karakteristike te rakete, ali je kazao da će biti naprednija od američkih raketa "hok" sa dometom 24 kilometra, koje je Iran kupio sedamdesetih godina 20. vijeka i da će u toku godine veliki broj tih raketa biti isporučen iranskim vojnim snagama.