Pokretanje nacionalne verzije
0

Iran blokirao pristup Gmailu i Googleu

SRNA
Iran je danas blokirao pristup besplatno elektronskom servisu - Gmail i ograničio pristup poznatom pretraživaču Google u okviru planova za pokretanje nacionalne verzije interneta.

"Na zahtjev naroda, Google i Gmail bit će do daljnjeg filtrirani širom zemlje. Tako će biti sve do nove odluke", saopštile su vlasti.

Pristup Googleu stranici ograničen je, pa stanovnici u Teheranu ne mogu da otvore ni elektronsku poštu preko Gmaila.

Veliki broj iranskih biznismena, čiji je rad već komplikovan zbog sankcija zapadnih država zbog iranskog nuklearnog programa, koristi Gmail za komunikaciju i razmjenu dokumenata sa stranim partnerima.

Iranske vlasti su u februaru privremeno zabranile pristup Googleu i Gmailu zbog izbora održanih u martu. U Iranu se redovno blokiraju društvene mreže Facebook i Twitter.

Iranske vlasti najavile su da će uspostaviti novu, domaću internet mrežu koja će poboljšati sigurnost u toj zemlji.

Iranski mediji su objavili da će ta iranska mreža biti u potpunosti primijenjen do marta 2013. godine, ali nije jasno da li će tada biti prekinut pristup globalnom internetu.

Iran radi na jačanju internet bezbjednosti od kada je njegov nuklearni program 2010. napadnut kompjuterskim crvom, kada su centrifuge u glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma prestale s radom.

Vezani članci