Svijet
2

Irak: Samoubica zabio kamion u gužvu i ubio najmanje 24 civila

Klix.ba
(Foto: Anadolija)
Bombaš samoubica u nedjelju je zabio kamion pun eksploziva u sigurnosni punkt južno od Bagdada ubivši pri tome više od 30 osoba, od čega 24 civila.

Deseci su ranjeni, dok su ubijeni uglavnom civili uz nekoliko pripadnika sigurnosnih snaga. Samoubica je aktivirao eksploziv u vrijeme gužve na punktu u mjestu Hillah 90 kilometara od Bagdada.

Prema procjenama policije, ranjeno je najmanje 55 osoba, dok je više od 20 automobila uništeno. Ovo je tek posljednji u nizu napada koji pogađaju Irak. Naime, samo u posljednjih mjesec dana u samoubilačkim i bombaškim napadima ubijeno je najmanje 100 osoba, uglavnom civila.

Nijedna teroristička organizacija zasad nije preuzela odgovornost za izvedeni napad koji ima sve karakteristike zlodjela Islamske države (IDIL) čiji se položaji nalaze istočno od glavnog iračkog grada.

IDIL je ranije preuzimao odgovornost za slične napade koji uključuju vozila napunjena eksplozivom koji se aktivira ispred vladinih objekata ili na masovnim okupljanjima civila. IDIL time želi utjecati na šiitsko vodstvo u samom gradu.