{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Nestao tanker s milion barela nafte

F
29.8.2014. u 10:42
0
5
Irak: Nestao tanker s milion barela nafte
0
Irak: Nestao tanker s milion barela nafte
Sistem za praćenje brodova (AIS) kojeg koristi američka Obalna straža u četvrtak tokom dana nije pronašao signal za određivanje položaja tankera koji je prevozio gotovo milion barela nafte.
Najnoviji razvoj događaja u igri mačke i miša između Bagdada i Kurda rezultirao je nestankom s radara tankera iračkih Kurda koji je prevozio naftu.

Tanker je nestao kod obala Teksasa.

Nekolicina drugih tankera koji su prevozili sirovinu iz Irana i Iraka, s isključenim sistemom za praćenje, tokom dana su istovarili svoj teret, piše Hiffington Post.

Prije nekoliko dana je zabilježen slučaj kurdskog tankera kojem su sateliti izgubili trag na sjeveru egipatskog Sinaja, da bi se ponovno pojavio nakon dva dana, potpuno prazan.

A krajem jula jedan je tanker dio svog tereta prebacio na drugi brod u Južnokorejskom moru.

Bagdad, koji kaže da ima ekskluzivno pravo na izvoz sirove nafte, podnio je tužbu na američkom sudu ne bi li povratio kontrolu nad izvozom tereta te blokirao Kurde, a nihovu regionalnu vladu natjerao na predaju.

Bagdad je zbog ovakvih događaja, koje niko ne može zaustaviti, odlučio pojačati svoj pravni i diplomatski utjecaj ne bi li u konačnici zaustavio Kurde od izvoza sirove nafte, koja je prema njima presudna za ostvarenje njihovog nauma, a to je nezavisnost.

Na prvom je ročištu američki Sud odbio izdati nalog za oduzimanje tereta, kazavši kako slučaj nije u njegovoj nadležnosti, da se tanker nalazi više od 60 milja od obale. Sudac je pozvao Irak da ponovno brani svoj slučaj nebi li ostvarili puno vlasništvo nad teretom. Tako bi uskoro Bagdad mogao ostvariti pravo na podnošenje tužbe protov svakoga ko izvozi naftu iz zemlje, prenosi Dnevnik.hr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: