Maplecroft
0

Irak najugroženiji od terorizma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irak se nalazi na vrhu popisa zemalja kojima prijeti opasnost od terorističkih napada, pokazala je analiza Maplecrofta, dok se Tajland prvi put priključio popisu od devet zemalja ugroženih tom prijetnjom.

Terorizam se na vrh svjetske scene vratio otkad je mreža Al-Qaida preuzela odgovornost za pokušaj napada u američkom zrakoplovu na liniji Amsterdam – Detroit 25. decembra 2009. a ekstremisti nastavili akcije i Iraku i Afganistanu.

Međunarodna ljestvica prijetnji od terorizma pokazala je da usprkos tome što je sigurnosna situacija u Iraku poboljšana, učestalost napada i dalje čini tu zemlju najrizičnijim državom kada je riječ o političkom nasilju, s obzirom na to da je u njoj tokom 2009. poginulo oko 4.500 civila.

Na popisu najugroženijih država prvi put se našao i Tajland zbog sukoba na većinski muslimanskom jugu zemlje, prenio je Reuters.

Prema indeksu sastavljenom na temelju podataka prikupljenih tokom 2009. na drugom mjestu po ugroženosti od terorizma nalazi se Afganistan, a na trećem i četvrtom Pakistan i Somalija.

Na ostatku liste nalaze se, po redu, Libanon, Indija, Alžir, Kolumbija i Tajland, navodi se u saopćenju Maplecrofta.