Independent
0

U borbi protiv islamističkog terora otvoren novi front

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U globalnoj borbi protiv islamističkog terora otvoren je novi front, piše u ponedjeljak Independent.

Zahvaljujući neuspjelom napadu na putnički avion prilikom sletanja u Detroitu na dan Božića, međunarodna pažnja se okrenula prema Jemenu, gdje je neuspjeli bombaš Umar Faruk Abdulmutalab navodno i završio obuku.

Nema sumnje da je ta zemlja realan izvor opasnosti, piše dalje u Independentu. Al-Qaida posljednjih deset godina stalno jača svoje prisustvo u zemlji.

Strani turisti su izloženi napadima, američka ambasada je više puta napadnuta, a mnogi od bombaša samoubica koji su sijali teror širom Iraka bili su, kako se vjeruje, jemenskog porijekla.

Neuspjeli napad na avion u Detroitu samo je potrvdio da se Jemen pridružio Pakistanu kao baza za organizovanje međunarodnih terorističkih napada.

Međutim, strane zemlje moraju da budu vrlo pažljive u nastojanju da neutrališu ovu prijetnju, upozorava list.

Moraju da shvate prirodu ove planinske zemlje koja, kao Afganistan, ima razvijen plemenski sistem koji nikako ne treba otuđiti.

Potrebna je i jedna šira, regionalna antiteroristička strategija koja bi obuhvatila i Somaliju.

Strana intervencija koja očekuje trenutne rezultate, ne uzima u obzir destabilizujući uticaj Saudijske Arabije i ne stavi tačku na anarhiju u Somaliji osuđena je na neuspjeh, piše Independent, prenosi BBC.