Svijet
0

Irak kopa rov duž granice sa Sirijom: Iskopano 590 kilometara

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Iračke vlasti duž granice sa Sirijom kopaju zaštitni rov koji će spriječiti ilegalne prelaske ljudi i grupa iz ratom zahvaćene Sirije.

Mašine trenutno kopaju pogranični tranšej kod sela Aloka u gradu Duhuku, što su zabilježili i reporteri AA, a radove kontroliraju iračke granične snage i kurdske jedinice Peshmerge.

Koordinator projekta komandant Muhammet Hasan je, u izjavi za AA, istakao da je tranšej dubok tri, a širok dva metra i da je do sada iskopano 590 kilometara tranšeja duž iračko-sirijske granice, a da je za završetak projekta ostalo da se iskopa još oko 15 kilometara.

"Ovaj tranšej nije poput Berlinskog ili Kinskog zida. Kada se steknu uslovi, ovaj granični kanal će se vrlo lahko zatvoriti. Ovaj tranšej ne sprječava ulazak sirijskih izbjeglica u Irak i one i dalje ulaze preko graničnog prijelaza u Peshaburu", kazao je Hasan.

Ističući nedovoljnu kontrolu iračko-sirijske granice, Hasan je kazao da brojne terorističke grupe bez problema ulaze u Irak i da je u posljednjih dva mjeseca uhvaćeno 905 takvih osoba.

"Privedeni su nam kazali da u Irak ulaze radi organizacije niza terorističkih napada. Među njima je bilo i trgovaca oružjem i zaplijenili smo velike količine hladnog i vatrenog oružja. Jasno je da na sirijskoj granici nema snaga sigurnosti koje bi osigurale granicu. Mi na osnovu odluke iračke vlade pojačavamo mjere sigurnosti na svojoj granici", kazao je Hasan.

 Podsjetivši da je prije nekoliko dana jedna grupa protivnika kopanja tranšeja protestirala i htjela zapaliti mašine, Hasan je kazao da se sve radi u skladu s odlukama vlade i da nije bilo većeg incidenta, javlja Anadolu Agency (AA).