Svijet
0

Irak i ekonomija - glavne teme Bushovog govora o stanju nacije

FENA
Američki predsjednik George W. Bush održao je u ponedjeljak uvečer, na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, svoj posljednji govor o stanju nacije pozvivajući američku javnost da podrži vladinu politiku u Iraku a članove Kongresa da po brzom postupku usvoje mjere koje će potaknuti usporeno američko gospodarstvo.

Sedmi i posljednji put predsjednik Bush stupio je na govornicu Zastupničkog doma Kongresa da održi tradicionalni govor o stanju nacije. Dočekali su ga članovi Kongresa, rukujući se s njim – televizijske snimke su istovremeno slane na sve strane svijeta, izvještava dopisnica VoA-e s Capitol Hilla.

Pozornost nacije sinoć nije bila na izbornoj kampanji za nasljednika predsjednika Busha, već na njemu samom.

Predsjednik nije govorio o prošlosti, već o pitanjima koja će odrediti njegovu političku ostavštinu. Među njima je na prvom mjestu Irak, odnosno prošlogodišnja odluka da se u tu zemlju pošalju dodatna američka pojačanja, od oko 30 hiljada vojnika.

"Neki poriču da je ovo bila dobra odluka, međutim, među teroristima protiv kojih se borimo nema takvih sumnji. Al-Qaida u Iraku je u bijegu, i ona će biti poražena", rekao je Bush.

Dobra polovina predsjednikova govora odnosila se na vanjsku politiku, s naglaskom na Bliski istok. Predsjednik je govorio o svojim nadama da će prije kraja njegova mandata biti postignut izraelsko-palestinski mirovni sporazum.

Vladi Irana Bush je uputio sljedeće upozorenje: "Budite otvoreni u vezi sa svojim ambicijama na području nuklearne energije, te o svojim prošlim aktivnostima na tome planu. Prestanite s ugnjetavanjem vlastitog naroda. Prestanite pomagati teroriste u inozemstvu. Ali od svega, trebate biti svjesni sljedećega. Suprotstavit ćemo se svakome ko napada naše vojnike. Pomoći ćemo našim saveznicima. Branit ćemo naše interese u Perzijskom zaljevu."

Američki predsjednik je također govorio o svojoj odlučnosti da održi pozitivne gospodarske trendove. Izjavio je da je svjestan da mnoge Amerikance brine da bi usporavanje ekonomije moglo dovesti do recesije.

On je u svom govoru o stanju nacije nastojao umiriti takve strahove: "Dugoročno gledano, Amerikanci mogu imati vrlo visoko samopouzdanje kada je u pitanju naš gospodarski rast. Kratkoročno gledano, vidljivo je da se rast usporava."

Pozvao je Kongres da uskoro usvoji paket mjera za poticaj ekonomije, koji je plod sporazuma Bijele kuće i demokratskih i republikanskih čelnika u Kongresu.

Ttakođer je zatražio da Kongres produži važenje vladinog programa kojim se u tajnosti, bez sudskog naloga, prate elektronske i telefonske komunikacije između osoba koje su osumnjičene za terorizam, a koje se nalaze u inozemstvu, i američkih građana.

Nakon predsjednikovog govora, odgovor opozicije podnijela je pred TV kamerama Kathleen Sebelius, guvernerka Kanzasa koja je iz Demokratske stranke.

"Večerašnjim govorom o stanju nacije počela je posljednja godina mandata predsjednika Busha. Na horizontu se vide novi politički čelnici, dok u zemlji vlada prilična nesigurnost. Situacija pred kojom se nalazimo, kod kuće i u inozemstvu, posljedica je konkretnih odluka te problema koji nisu bili riješeni", izjavila je Sebelius.

Guvernerka Kanzasa je istaknula da američki narod može riješiti ove probleme ako bude ujedinjen. "Amerikance nije strah teških odluka, ali nemaju strpljenja kada je u pitanju politika koja ih namjerno dijeli", rekla je u odgovoru na predsjednikov govor o stanju nacije guvernerka Kanzasa.