Svijet
0

Irak: 53 osobe poginule u talasu napada pobunjenika

FENA
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Broj poginulih u današnjem najnovijem talasu napada pobunjenika u Iraku, uglavnom u šiitskim naseljima u centralnim i istočnim regionima zemlje, porastao je na 53, a ranjeno je više od 120 osoba.

Talas nasilja je najnoviji u pojačanom krvoproliću koje pogađa Irak, najgorem od 2008. godine, što izaziva strahovanja da se Irak vraća u vjerski rat iz ranijih godina, navodi AFP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije autobombi, ali takve organizovane bombaške napade uglavnom izvodi lokalno krilo El-Kaide, poznato pod nazivom Islamska država Irak, kako bi podrilo povjerenje u šiitsku iračku vladu.

  • Najsmrtonosniji napadi desili su se u gradu Hilah, oko 95 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje je u eksplozijama četiri autobombe ubijeno 19 osoba i gotovo 15 ranjeno -rekao je jedan policijski zvaničnik.

  • Nekoliko minuta kasnije je u blizini eksplodirala još jedna bomba, ubivši šest civila i ranivši 14 - dodao je on.

U obližnjem gradu Iskandarijah, 50 kilometara južno od iračke prijestolnice, autobomba je eksplodirala na jednom parkiralištu i usmrtila četiri civila i devet ranila, prenosi agencija AP.

Prilikom eksplozije jednog parkiranog automobila u industrijskom području šiitskog grada Karbala, 80 kilometara južno od Bagdada, poginulo je pet osoba, a 25 je ranjeno.

U gradu Kut, 160 kilometara jugoistočno od Bagdada, s također većinskim šiitskim stanovništvom, autobomba je eksplodirala u blizini okupljanja građevinskih radnika, usmrtivši dvojicu i ranivši 14.

U blizini tog grada izvršena su i četiri odvojena bombaška napada i u njima je poginulo sedam civila, a ranjena 31 osoba.

Eksplozija se dogodila i u bagdadskom predgrađu Azamijah. Meta napada je bio predsjednik savjeta provincije Bagdad koji je izbjegao taj atentat, ali je bomba usmrtila tri osobe, dok je osam ranjeno.

Još dvije autobombe su eksplodirale u gradovima Basra i Nasirijah, u kojima je poginulo pet osoba, a 21 ranjena.

Dva civila su poginula, a devet ranjeno u bombaškom napadu na jednu policijsku patrolu u zapadnom predgrađu Bagdada.

Irak prolazi kroz talas najsmrtonosnijih nemira od 2008., što podstiče strahovanja da se ta zemlja vraća u period nereda koji su je doveli na ivicu građanskog rata poslije američke invazije 2003.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Iraku je u bombaškim napadima od početka aprila poginulo više od 4.000 osoba, uključujući 804 u augustu.