Svijet
0

Irak: 11 mrtvih u bombaškim napadima

FENA
Najmanje 11 osoba je poginulo u ponedjeljak u eksplozijama bombi u tri grada i sela na spornim iračkim teritorijama, u drugom uzastopnom danu napada u području koje je u središtu sporenja između vlade u Bagdadu i autonomne regije Kurdistana.

Najmanje četiri osoba su ubijeno i 24 povrijeđene u dva bombaška napada u šiitskoj oblasti Tuz Thormato, a u eksploziji kamiona bombe ubijeno je sedam osoba u mjestu Shabak u blizini Mosula, 390 kilometara sjeverno od iračke prijestonice, saopćili su sigurnosni i zvaničnici lokalnih vlasti, prenosi Reuters.

Druga autobomba eksplodirala je u još jednom selu u bluizini Mosula, ne izazivajući nikakve žrtve, saopćila je policija.

Niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade. Ta područja potencijalno su žarište između centralne vlade s arapskom većinom i manjinskih Kurda otkako su i posljednji američki vojnici napustili zemlju prije godinu dana.

Etnički izmiješane sporne teritorije pod kurdskom uprvom nalaze se na sjeveru Iraka, uključujući i osjetljivi grad Kirkuk, koji se nalazo iznade nekih od najvećih svjetskih rezervi nafte.

Prošlog su mjeseca vlasti iz Bagdada i Kurdistana poslale su svoje u sporne teritorije, povećavajući napetosti u njihovom dugotrajnom sporu oko kontrole nad tom teritorijom i naftnim zalihama.