Svijet
0

Irački parlament smijenio svog predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački parlament je u ponedjeljak na zatvorenom zasjedanju smijenio svog predsjednika nakon niza skandala u koje je sporni političar bio umiješan, saopćili su poslanici.

Mahmuda al-Mashhadanija zamijenit će drugi sunitski Arapin, kazali su oni.

Al-Mashhadanijevo ponašanje često je uznemiravalo sunitske arapske partnere u koalicijskoj vladi premijera Nurija al-Malikija.

Mnogi od 275 poslanika smatraju njegovo ponašanje nepriličnim i povremeno pogrešnim, javio je AP.

Tri poslanika saopćila su da je irački Front slaganja, najveći sunitski arapski blok, sa 44 od 275 mjesta u parlamentu, obećao ponuditi zamjenu za Al-Mashhadanija u roku od sedmice dana. Oni su tražili da ostanu anonimni zbog osjetljivosti teme.

Al-Mashhadani, bivši ljekar i islamist, član je Fronta slaganja i zadržat će poslaničko mjesto u parlamentu, sudeći po odluci. On nije prisustvovao današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao njegov zamjenik šiit Khaled al-Attiyah.

Predsjednik parlamenta bio je u nevoljama već neko vrijeme.

Prošle godine je jedva preživio kampanju šiitskih i kurdskih političara da ga smijene nakon što je izjavio da Iračane koji ubijaju američke vojnike treba slaviti kao heroje. Prošlog mjeseca je ošamario sunitskog kolegu u parlamentu i nazvao ga "đubretom" na kraju burne sjednice.

Izgleda da je incident koji se desio u nedjelju prelio čašu kod poslanika.

Al-Mashhadani se počeo nadvikivati s poslanikom Firyadom Mohammedom Omarom, šiitskim Turkmenom, kada se on požalio predsjedniku zbog grubosti njegovih tjelohranitelja. Al-Mashhadani je odgovorio zlostavljanjem Omara, koji se požalio kolegama poslanicima da su ga također zlostavljali Al-Mashhadanijevi čuvari.