Svijet
2

Iračke snage pred velikom pobjedom protiv IDIL-a

Klix.ba
Iračke snage u Ramadiju (Foto: EPA)
Iračke snage u Ramadiju (Foto: EPA)
Snage iračkih vlasti okružile su borce tzv. Islamske države u gradu Ramadi i spremaju se za posljednju ofanzivu kako bi ovaj grad oslobodili od 18-mjesečne okupacije terorista.

Naime, tzv. Islamska država u maju 2014. godine u munjevitoj ofanzivi zauzela je neke od najvažnijih iračkih gradova kao što su Mosul i Tikrit, a među okupiranim gradovima našao se i Ramadi, glavni grad provincije Anbar.

Kako prenose novinske agencije, iračka vojska i specijalne snage uspjele su vratiti 60 posto teritorije grada.

"Naše trupe oslobodile su komandni centar u Ramadi, koji su teroristi koristili kao uporište za planiranje i izvođenje svojih vojnih operacija u provinciji Anbar", izjavili su iz premijerovog kabineta.

Kako prenosi AFP, iračke specijalne jedinice oslobodile su i dio grada Al-Tameem koji važi za posljednje vezu za snabdijevanje IDIL-ovih boraca unutar grada.

"Okruženi su skoro sa svih strana i nemaju drugu opciju nego se predati ili boriti se dok ih u potpunosti ne uništimo", rekao je glasnogovornik iračke protuterorističke službe Sabah al-Noman

Baghdad: Samo je pitanje vremena kada će Ramadi biti oslobođen (Foto: EPA)
Baghdad: Samo je pitanje vremena kada će Ramadi biti oslobođen (Foto: EPA)

Baghdad je ranije pozvao civile da se povuku iz grada s obzirom na planiranu vojnu akciju, te žestoke zračne udare. Ipak, militanti su mnogima zabranili napuštanje grada, koristeći ih kao tzv. žive štitove. Procjenjuje se da se unutar Ramadija nalazi još blizu 2.000 boraca IDIL-a te 10.000 civilnih porodica.

Grad Ramadi važi za glavnu poveznicu tzv. Islamske države u Iraku, sa njenim uporištima u Siriji.

Kako je izjavio premijer države Haider al-Abadi, osolobađanje Ramadija dalo bi veliku prednost iračkim snagama pred planiranu ofanzivu na Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, koji je IDIL također zauzeo prošle godine.