Svijet
2

Iračke snage istjeruju posljednje snage džihadista iz Ramadija

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke snage su obećale “očistiti” grad Ramadi brzo nakon što su istjerale grupu Islamska država. Dan nakon njihovog ulaska u središnji dio grada, one su istjerivale u srijedu posljednje džihadiste koji brane grad Ramadi, čiji gubitak predstavlja novi korak unazad za IDIL, u defanzivi u Iraku kao i Siriji.

Iračke antiterorističke snage su sporo napredovale u pravcu administrativnog kompleksa glavnog grada velike pokrajine s većinskim sunitima u Al-Anbaru.

"Snage su sada na tački ulaska u zonu Hoz, gdje je instalirano sjedište vlade", rekao je general brigade.

Oduzimanje ove zgrade bi označilo ključnu etapu u potpunom osvajanju ovog grada koji je IDIL osvojio u maju. Glasnogovornik antiterorističkih snaga je u utorak predvidio da će to postići u tri dana.

Pritisnuti zračnim udarima međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, vojnici cirkuliraju s oprezom u napuštenom gradu, ulazeći oprezno u kuće tražeći mine koje su postavili džihadisti. Oni su nastavili da “čiste stambene četvrti", gdje su IDIL-ovi borci ostavili veliku količinu eksploziva i municije. Džihadisti bježe kroz tunele.

Prošle sedmice vojni zvaničnici su ocijenili da je ostalo samo 300 IDIL-ovih boraca u gradu koji se nalazi stotinjak kilometara zapadno od Bagdada. “Pad Ramadija je neizbježan (...), ali će borba biti teška”, ocijenio je u utorak glasnogovornik koalicije pukovnik Steve Warren. Prema njemu, hiljade civila se i dalje nalaze u gradu, jedan dio njih se koristi kao ljudski štit ultra radikalne organizacije.

Pred napretkom iračkih trupa, neki džihadisti pokušavaju pobjeći iz grada kroz tunele, rekli su zvaničnici.

"Deseci boraca IDIL-a su se povukli iz središnjeg dijela grada u pravcu Sufije i Sišarijaha", četvrti istočno od Ramadija, duž ravnice Eufrata, precizirao je Ibrahim el-Fahdavi, šef sigurnosti u sektoru Haldija.

S gubitkom Ramadija, grad Faludža, drugo upoprište IDIL-a se sve više nalazi izoliran, što bi moglo pogoditi snabdijevanje samoproklamovanog “kalifata”.

Zbog operacija koje se sukcesivno odvijaju od strane iračkih snaga i njihovih saveznika, dio iračke teritorij koju kontrolira IDIL je pao sa 40 posto prošle godine na 17 posto prošle sedmice, prema ministru odbrane Haledu el-Obaidiju.

Ulazak u središte Ramadija je posljednja činjenica vojske iračkih snaga koje pokušavaju već mjesecima da preuzmu kontrolu prostrane sunitske pokrajine Al-Anbar. One su uspjele prije petnaestak dana zauzeti četvrt Tamim, na jugozapadu Ramadija, kao i mostove i strateške ceste u pokrajini.

"Ovo je iscrpljujući rat. Ja mislim da su džihadisti IDIL-a iscrpljeni. Grad je opkoljen jedno vrijeme", naglasio je David Witty, pukovnik specijalnih američkih snaga u penziji i bivši savjetnik za iračke antiterorističke snage.