Svijet
69

Iračke i kurdske snage napreduju prema Mosulu, posljednjem većem uporištu IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA/Ilustracija
Foto: EPA/Ilustracija
Snage iračke vlade potpomognute kurdskim borcima vrše ofanzivu prema gradu Mosulu, koji je drugo najveće uporište terorističke grupe IDIL od juna 2014. godine.

UN je izrazio zabrinutost zbog civila koji se nalaze u području gdje se vode borbe, koje bi mogle potrajati i nekoliko mjeseci. BBC-jeva novinarka Orla Guerin se nalazi s kurdskim tenkovskim jedinicama, koje napreduju prema istoku. Oni se nalaze na oko 300 metara od položaja IDIL-a.

Kurdi su oslobodili nekoliko sela u prvim satima operacije, koja je počela rano jutros. Kada je napad počeo, kurdski general je za BBC izjavio: "Ako poginem danas, poginut ću sretan jer sam uradio nešto za svoj narod".

Izvor iz iračke vojske je rekao da je IDIL pretrpio velike gubitke na putu ka distriktu Hamdaniya istočno od Mosula.

Vladine snage također napreduju na putu do Mosula, koje prilaze s južne strane. U međuvremenu, IDIL je saopćio da su samoubilački napadi u predgrađima Mosula zaustavile napredak iračkih i kurdskih snaga.

Agencija Amaq, koja je povezana s IDIL-om, saopćila je da je izvršeno osam samoubilačkih napada čija su meta bile kurdske snage.

Iračke i kurdske snage djeluju iz zračne baze Qayyarah, koja je oslobođena u augustu. Koalicija predvođena SAD-om pruža podršku ofanzivi zračnim napadima. Britanski RAF je pomagao iračkim sanagama u pripremi opreacije te i dalje ima značajnu ulogu u borbi protiv IDIL-a. U ofanzivi učestvuje oko 30.000 iračkih i oko 4.000 kurdskih boraca, koji "čiste" sela istočno od Mosula, grada koji pod svojom kontrolom pokušava zadržati između 4.000 i 8.000 pripadnika IDIL-a.

Ofanzivi će se u narednim danima priključiti i elitne iračke antiterorističke jedinice.

Čak iako Mosul bude oslobođen, IDIL će i dalje kontrolisati dijelove sjevernog i istočnog Iraka.