Svijet
6

Bitka za Mosul i dalje traje, bombe IDIL-a ubile 17 civila

Klix.ba
Sedamnaest civila je poginulo nakon što su eksplodirale bombe koje su pored puta postavili pripadnici IDIL-a, javlja BBC.

Radi se o civilima koji su bježali iz Hawije mjesta koje se nalazi zapadno od grada Kirkuka. Vozili su se u kamionu kada su se začule dvije eksplozije. Poginulo je 17 civila i jedan policajac.

Iračke snage potpomognute saveznicima nastavljaju napad na Mosul, posljednji irački grad koji je još uvijek pod kontrolom IDIL-a. Izvršen je napad i na Hamam al-Alil, koji se nalazi jućno od Mosula na obali rijeke Tigris. Tu su irački vojnici naišli na žestok otpor terorista, ali se iračka zastava ipak zavijorila u centru.

Bitka za Mosul i dalje traje, a vladine snage pokušavaju "očistiti" istočne distrikte uključujući Al-Zahru u koju su ušle u petak. Iračani razmjenjuju snajpersku vatru s teroristima, a obje strane ispaljuju granate. Najžešći sukobi zabilježeni su u području al-Bakr.

Iračka državna televizija je objavila da je premijer Haideer al-Abadi bio u Mosulu i posjetio jedinice na prvoj liniji.

Mosul je pod kontrolom IDIL-a više od dvije godine.

U međuvremenu su satelitski snimci američke kompanije Stratfor pokazali odbrambene položaje IDIL-a u južnom dijelu Mosula. Radi se o betonskim barikadama i zemljanim preprekama, dok su zgrade u blizini aerodroma u Mosulu sravljene sa zemljom "zbog vidljivosti".