Svijet
0

Iračka izborna komisija otkrila prevare na pokrajinskim izborima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Irački zvaničnici poništili su izborne rezultate na više od 30 glasačkih mjesta zbog prevara na pokrajinskim izborima održanim prošlog mjeseca, ali ti slučajevi nemaju dovoljnu težinu da bi bilo potrebno novo glasanje u bilo kojoj od pokrajina, saopćio je u nedjelju vodeći irački izborni zvaničnik.

Predsjednik izborne komisije Faraj al-Haidari izjavio je da će konačni rezultati izbora održanih 31. januara biti verificirani i objavljeni iduće sedmice.

Preliminarni zvanični rezultati objavljeni 5. februara pokazali su uvjerljivu pobjedu liste premijera Nurija al-Malikija nad šiitskim vjerskim strankama u Bagdadu i u južnom Iraku, što je značajna podrška njegovim akcijama na slamanju šiitskih ekstremista.

Glasači u 14 od 18 pokrajina birali su članove vladajućih pokrajinskih vijeća na izborima smatranim općom probom pred parlamnentarne izbore koji će se održati krajem godine.

Al-Haidari je izjavio da je komisija razmatrala navode o prevarama širom zemlje i da će objaviti svoje nalaze zajedno s verificiranim rezultatima. On je, međutim, izjavio da "neće ponavljati" izbore u bilo kojoj od pokrajina.

On je izjavio za Associated Press da je neregularnih glasačkih listića bilo u svih 14 pokrajina, ali je odbio reći gdje ih je najviše pronađeno i koliko je takvih glasačkih listića bilo.