{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iračani zatvorenike muče, udaraju kablovima, šipkama, električnim žicama...

F
23.10.2010. u 11:00
0
3
Iračani zatvorenike muče, udaraju kablovima, šipkama, električnim žicama...
0
Iračani zatvorenike muče, udaraju kablovima, šipkama, električnim žicama...
Foto: AP
Povjerljivi vojni izvještaji iz rata u Iraku koje je objavila internetska stranica WikiLeaks nude šture podatke o tretmanu zarobljenika u rukama Amerikanaca i podroban uvid u zlostavljanja koja provode iračka vojska i policija, piše u subotu The New York Times koji je unaprijed dobio izvještaje.
Izvještaji koji pokrivaju razdoblje od šest godina, od 2004. do 2009., uključuju reference na smrt najmanje šest zatvorenika u iračkom pritvoru.

Premlaćivanja, paljenja i vezanja konopcima pojavljuju se u stotinama izvještaja, dajući dojam da takvi postupci nisu bili iznimka. U jednom slučaju Amerikanci sumnjaju u časnike iračke vojske da su odsjekli prste pritvoreniku i palili ga kiselinom. U druga dva slučaja govori se o pogubljenjima vezanih zatočenika.

I dok su neke slučajeve zlostavljanja istraživali Amerikanci, većina spomenutih u izvještajima čine se da je zanemarena.
Glasnogovornik Pentagona je rekao da je američka politika prema zlostavljanju zatočenika "uvijek bila u skladu sa zakonom i običajnom međunarodnom praksom".

Ta politika, definirana u izvještaju od 16. maja 2005., u kojem stoji da "ako američke snage nisu bile uključene u zlostavljanje pritvorenika, neće se provoditi daljnje istrage bez zapovjedi stožera" u mnogim je slučajevima omogućila da američki vojnici progledaju kroz prste na iračko zlostavljanje sunarodnjaka.

SAD je poduzeo korake da se poboljša sustav pritvaranja, nakon skandala u zatvoru Abu Ghraib godine 2004. Međutim, dokumenti pokazuju da su Amerikanci ponekad koristili prijetnje zlostavljanjem od iračkih vlasti kako bi dobili informacije od zatvorenika.

Izvještaji govore da Iračani koriste kablove, metalne šipke, drvene motke i električne žice pod naponom pri mučenju zatvorenika. Jedan izvještaj govori o pritvoreniku koji ima "modrice oblika potplata od čizme po cijelim leđima". Drugi zatočenik imao je zamagljen vid, krvarenje u ušima i nosu, modrice na leđima, rukama i nogama te krvarenje u očima. Amerikanci su slučaj prijavili lokalnom zapovjedniku iračke vojske, ali nije otvorena istraga, jer nijedan Amerikanac nije bio uključen.

Opisuju se i primjeri gdje su američki vojnici intervenirali da se zatočenici premjeste iz iračkog pritvora kada su uvidjeli da su zlostavljani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: