Teheran
0

Iračani izrazili mržnju, gnjev i gađenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Hiljade pristalica iranskog režima okupile su se u petak na univerzitetu u Teheranu tražeći smrt Mira Hosseina Mousavija i Mehdija Karoubija, a nakon molitve pozvani su da održe veliku manifestaciju "mržnje i gnjeva" protiv te dvojice opozicijskih vođa.

"Smrt Mousaviju, smrt Karoubiju!" i "Mousavi i Karoubi moraju biti obješeni!" - izvikivala je gomila.

Iranske vlasti objavile su da će nakon molitve u petak biti održana velika manifestacija naroda koji će moći "izraziti svoju mržnju, gnjev i gađenje divljim i gnusnim zločinima huškača protiv države".

Mousavi, bivši iranski premijer, i Karoubi, bivši predsjednik parlamenta, stali su na čelo opozicijskog pokreta koji je organizirao proteste protiv sporne pobjede predsjednika Mahmouda Ahmadinejada na izborima u junu 2009.

Slični pozivi na smaknuće opozicijskih vođa održani su u petak i u drugim gradovima Irana.

U konzervativnom bloku iranskih vlasti zaredali su pozivi na brzo i "oštro kažnjavanje" dvojice opozicijskih vođa, prenijela je Hina.

Obojica su u kućnom pritvoru već nekoliko dana, otkako su prodemokratske snage Irana održale proteste protiv Ahmadinejadova režima u kojima su u ponedjeljak dvije osobe ubijene, a više ih je ranjeno.