Svijet
0

Iračani izašli na ulice radi "Dana bijesa"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U iračkim gradovima danas je organizovan "Dan bijesa" po uzoru na slične događaje u arapskom svijetu, a više hiljada Iračana izašlo je na ulice u znak protesta zbog korupcije i nedostatka osnovne infrastrukture.

Demonstracije sed održavaju širom Iraka od Kirkuka, na sjeveru, do Basre na jugu Iraka.

Arapski svijet zahvaćen je protestima kako bi sa vlasti otišli dugogodišnji režimi i radi poboljšanja osnovnih usluga, mada demonstranti u Iraku  više pažnje posvećuju osnovnim potrebama i okončanju korupcije na promjeni režima.

Više stotina ljudi sa iračkim zastavama i transparentima izašlo je na bagdadski centralni trg "Tahrir", koji je pod jakim obezbjeđenjem. Vojna vozila i bezbjednosne snage nalaze se duž ulica oko trga, a obližnji most "Džamhurija" blokiran je betonskim zidovima.

Na snazi je i zabrana saobraćaja kroz iračku prijestonicu.

"Okupili smo se, jer želimo promjene i poboljšanje situacije u Iraku. Obrazovni i zdravstveni sistem je loš. Osnovna infrastruktura je užasna. Nema vode za piće, električne energije. Stopa nezaposlenosti raste, što omladinu gura ka terorističkim aktivnostima", navodi 27-godišnja Lina Ali, koja je član protestne omladinske grupe na internet stranici "Facebook" i nalazi se na trgu "Tahrir".

Osam godina nakon vojne akcije, predvođene SAD za svrgavanje Sadama Huseina, razvoj u Iraku je spor i neprestane su nestašice hrane, vode, električne energije i zaposlenja.
Policijski izvor rekao je da su najmanje dva lica poginula, a 22 ranjena u sukovima između demonstranata i bezbjednosnih snaga u gradu Havidži na sjeveru Iraka. Šestoro je povrijeđeno i gradu Sulejman Pak, južno od Kirkuka.

Današnji protesti uglavnom su organizovani putem "Facebooka" po uzoru na masovne demonstracije na koje su pozivali mladi i putem kojih su svrgnuti dugogodišnji režimi u Tunisu i Egiptu.