Ko je zapalio vatru?
139

Internetom kruže brojne teorije zavjere o požaru u katedrali Notre Dame

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nedugo nakon što je vatra buknula u čuvenoj katedrali Notre Dame, počelo se postavljati pitanje o tome šta je tačno uzrokovalo požar. Odgovori još uvijek nisu poznati, ali korisnici interneta već imaju mnoštvo svojih teorija o krivcima za ovu nesreću.

Vatra je ugašena kasno sinoć, ali se internet upalio te svi pokušavaju dokučiti koji je pravi uzrok požara. Teorije se šire čak i brže nego plamenovi koji su zahvatili čuveni Notre Dame, a neki ljudi su išli toliko daleko da su napravili lažni Twitter profil CNN-a preko kojeg su prenosili lažne vijesti.

Iz Pariza od sinoć stižu vijesti kako je katedrala slučajno planula, te kako cijela nesreća ima veze sa nedavnim renoviranjem. Međutim, stranica InfoWars tvrdi da to nije slučaj. Ova stranica se inače bavi teorijama konspiracije, te tvrde kako je vatra podmetnuta namjerno. Mnogo više teorija opisano je i na stranici 4chan.

Napravljen je čak i lažni profil na Twitteru preko kojeg je promovisan lažni članak sa naslovom koji navodi kako je požar u katedrali teroristički čin.