{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Institut za studije rata: IDIL planira terorističke napade na Balkanu

8.12.2015. u 14:41
6
28
Institut za studije rata: IDIL planira terorističke napade na Balkanu
6
Institut za studije rata: IDIL planira terorističke napade na Balkanu
Islamska država (IDIL) u proteklim mjesecima gubi ranije osvojene teritorije na Bliskom istoku te terorističkim napadima na tlu Evrope nastoji uvjeriti svijet da su i dalje snažni. Ova organizacija planira napade u Evropi slične onima u Parizu, a meta bi mogla biti i pojedina mjesta na Balkanu, procjena je Instituta za studije rata sa sjedištem u Washingtonu.
Business Insider prenosi analizu ovog Instituta u kojoj se navodi da je IDIL dugo planirao napade na tlu Evrope i da je s ovog kontinenta regrutovao brojne sljedbenike.

Institut je napravio mapu koja pokazuje dosadašnje terorističke napade IDIL-a, zatim gdje su njihovi napadi osujećeni, a članovi organizacije uhapšeni, te zemlje gdje je IDIL regrutovao sljedbenike.

Ovaj Institut navodi da je IDIL finansirao i usmjeravao terorističke napade u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Španiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Turskoj.

"Militanti IDIL-a će vjerovatno nastojati da prošire svoje aktivnosti i organizuju sofisticirane terorističke napade u Evropi", navodi Institut za studije rata.

Dodaju da postoji velika mogućnost da IDIL širom Evrope ima iskusne komandante kao što je Abaaoud Abdelhamid koji je koordinirao napade u Parizu.

"Oni planiraju napade u Španiji, Maroku, Italiji i na Balkanu. Postoji mogućnost da napadi budu usmjereni i protiv Holandije, Danske i Švedske. Odranije povezane grupe u ovim državama mogu iskoristiti slabu saradnju obavještajnih agencija pojedinih zemalja kako bi isplanirali i sproveli napade", navodi Institut za studije rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: