Svijet
0

Inicijacija dječaka iz plemena Nelsona Mandele i danas izaziva užas

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok južnoafrički lider Nelson Mandela leži u bolničkoj postelji u kritičnom stanju u selu Qunu u blizini njegovog rodnog mjesta u Južnoj Africi održava se još jedan ritual inicijacije mladih muškaraca iz plemena Xhoso.

Ritual inicijacije u svijet odraslih muškaraca prošao je i sam Mandela, a taj događaj je opisao kao "vatru koja kola venama". Obred se godinama nije mijenjao tako da hiljade dječaka i danas prolaze kroz bolnu i krajnje neugodnu ceremoniju obrezivanja i drugih rituala koja se smatra putovanjem u muškost.

Prije samog čina inicijacije dječaci mjesec dana provedu u izolaciji tokom koje se posvećuju učenju i testiraju svoje vještine preživljavanja. Tokom tog perioda lica boje bijelom ili crvenom glinom, a ispijaju i biljne napitke koji utječu na stanje svijesti. Vrhunac rituala je obrezivanje za koje aktivisti za ljudska prava tvrde da je opasno i pokušavaju mu stati ukraj.

Prošle godine su 42 dječaka preminula zbog posljedica nestručnog obrezivanja. Neki ostaju trajno osakaćeni dok drugima trebaju mjeseci da se oporave.

Foto: AFP
Foto: AFP

Nevladina organizacije Sonke Gender Justice Network poziva da se prestane sa ovom praksom koja mladim ljudima onemogućava da vode normalan život. Mandela je kroz ovaj ritual prošao kada je imao 16 godina. U svojoj autobiografiji je napisao:

"Bez riječi je uzeo moju kožicu, povukao je naprijed i odsjekao je jednim jedinim pokretom asegaija (koplja). Osjećao sam se kao da mi vatra kola venama. Bol je bio tako jak da sam bradom pritiskao grudi. Čini mi se da je prošlo mnogo sekundi dok se nisam sjetio uzvika, a onda sam se pribrao i uzviknuo: 'Ndijindoda!' (Ja sam muškarac!)".

Kako bi spriječila tragične posljedice pri ovakvim ritualima, južnoafrička vlada je u novije vrijeme uvela obavezu da se mjesta inicijacije zvanično registruju i da obrezivanju prisustvuje stručni medicinski radnik.