Svijet
0

Indonezija uspostavlja vladinu agenciju za borbu protiv lažnih vijesti

Klix.ba
Jakarta
Jakarta
Vlasti u Indoneziju krenule su u borbu protiv lažnih vijesti, a instrukcije o načinima borbe dolaze iz samog vrha države, odnosno od predsjednika Jokoa Widodoa.

Svjetski mediji prenose da je Indonezija prva država koja je pitanje plasiranja lažnih vijesti shvatila ozbiljno s obzirom na to da je predsjednik ove zemlje Joko Widodo naredio hitnu uspostavu Nacionalne cyber agencije.

Agencija će biti zadužena za praćenje vijesti koje kruže na internetu te će sarađivati sa drugim državnim tijelima. Iz Ministarstva sigurnosti Indonezije rečeno je da će se agencija uhvatiti u koštac sa medijima koji šire klevete, zabludu i mržnju.

Mashable podsjeća da direktiva za uvođenjem dolazi u trenutku kada se zemlja bori s lažnim izvještajima koji kruže na društvenim medijima. Ministarstvo komunikacija Indonezije ranije je blokiralo 11 web stranica zbog širenja govora mržnje i plasiranja lažnih vijesti.

Prošle godine ova zemlja zabranila je LGBT emitikone u popularnoj aplikaciji za dopisivanje te donijeli niz zabrana koje se odnose na Tumblr.