Svijet
0

Indonezija: Polovina stanovništva neuhranjena

FENA
Stanovništvo Indonezije pati od "ozbiljnih problema u ishrani" - veliki broj ljudi ne unese dnevno ni minimalnu količinu kalorija, djeca su neuhranjena, a smrtnost dojenčadi je stalan problem, pokazala je studija koju je proveo Svjetski program za hranu (WFP).

Studija ove agencije Ujedinjenih naroda, najobimnija provedena do sada u toj zemlji, pokazala je da na arhipelagu, koji nastanjuje 220 miliona ljudi, više od 50 posto seoskog stanovništva konzumira manje od 1.700 kalorija dnevno, što je daleko ispod 2.100 kalorija, koliko je minimum po međunarodnim standardima.

Više od 30 posto seoske školske djece je neuhranjeno, a stopa smrtnosti novorođenčadi na selu je daleko iznad nacionalnog prosjeka od 42 posto, prenijela je agencija DPA.

Indonežanska vlada i WFP su objavili i "mapu uhranjenosti" na kojoj su ucrtana "žarišta gladi i neuhranjenosti", kazao je ministar za socijalnu politiku Abruzal Bakri. On je rekao da će se WFP i vlada u Džakarti rukovoditi tom mapom kada budu određivali prioritete u svom djelovanju.

Mapa je, napominje njemačka agencija, naročito korisna kada se znaju jedinstvene geografske karakteristike Indonezije, zemlje koju čini više od 17.000 otoka.

Uprkos velikom ekonomskom napretku tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, na desetine miliona Indonežana, napominje DPA, i dalje žive s manje od dva dolara na dan.