Antiteroristička operacija
0

Indonezija: Policija ubila petoricu osumnjičenih terorista

FENA
Petorica osumnjičenih terorista ubijena su u napadima na terorističke centre u istočnoj Indoneziji u okviru posljednje u nizu antiterorističkih operacija, saopćila je indonezijska policija u subotu.

Portparol policije Boj Rafli Amar izjavio je da su napadi na dva kampa za obuku terorista u pokrajini Zapadna Nusa Tengara izvedeni sinoć i jutros, prenosi AFP.

"Policija je bila primorana da otvori vatru zato što su teroristi imali ekplozivni materijal. Oni su te dvije lokacije koristili za pravljenje bombi", rekao je portparol, dodajući da je u toku operacija zaplijenjeno pet bombi i materijal za pravljenje eksplozivnih naprava.

Napadi su uslijedili nakon što je policija u petak ubila dvije osobe osumnjičene za terorizam koje su kod sebe imale pištolj i bombe, i uhapsila četiri u Makasaru, prijestonici pokrajine Južni Sulavesi.

"Ovo je dio terorističke gupe u Posu", rekao je Amar.

Poso je oblast pokrajine Centralni Sulavesi koja je poznata kao kolijevka ekstremizma, gdje teroristi imaju kampove za obuku i stoje iza ubistava nekoliko policajaca.

Policija je saopćila da grupu predvodi najtraženiji osumnjičeni terorista Santoso koji je obučavao grupe mladih terorista da izvode gerilske napade na snage sigurnosti.