Stroge kazne
70

Indonezija planira usvojiti zakon kojim se seks izvan braka smatra krivičnim djelom

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Indonezija planira uvesti novo krivično djelo koje će kriminalizirati izvanbračni seks te uvesti stroge kazne za one koji vrijeđaju predsjednikovo dostojanstvo.

Organizacije koje se bave ljudskim pravima zakon su okarakterizirale kao napad na osnovne ljudske slobode, javlja Reuters.

Zemlja u kojoj je većinsko stanovništvo muslimansko, ali gdje žive i kršćanska hinduska te budistička manjina, sve se više okreće konzervativnom islamu. Tako bi se novi konzervativni kritični zakon trebao usvojiti naredne sedmice nakon što se tamošnji parlament i vlada usaglase oko njegovog nacrta. Ovaj novi pravni okvir trebao bi zamijeniti stare zakone koji datiraju iz vremena dok je Indonezija bila nizozemska kolonija.

Prema prijedlogu ovog zakona parovi koji nisu u braku, a žive zajedno kao muž i žena mogu se kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci ili novčanom u iznosu od 710 dolara, što je otprilike prosječna tromjesečna plata u ovoj zemlji.

Iz nevladine organizacije "The Institute for Criminal Justice Reform" izjavili su da bi ovim zakonom mogli biti pogođeni milioni stanovnika Indonezije. Naime, istraživanja pokazuju da je 40 posto adolescenata u ovoj zemlji koji nisu u braku seksualno aktivno.

Sa četiri godine zatvora prema novom zakonu može se kazniti žena koja je obavila pobačaj, a kao motiv nije bilo silovanje ili medicinski razlozi. Isto tako, novim zakonom planira se uvesti kazna za napad na čast ili dostojanstvo indonezijskog predsjednika i potpredsjednika, kao i vrijeđanje vlade i državnih institucija.

Kazne će se primjenjivati i na strance.