Svijet
0

Indijski hodočasnici zapalili voz i nasmrt pretukli mašinovođu nakon nesreće

Klix.ba
Voz, koji je pregazio grupu hindu hodočasnika na stanici u gradu Dhamara Ghat, ubio je 37 osoba, a povrijedio 40. Razljućena masa nasmrt je pretukla mašinovođu i zapalila vagone.

Nekoliko sati nakon nesreće, vatra i crni dim kuljali su iz vagona, ali su hodočasnici blokirali pristup vatrogascima.

Dinesh Chandra Yadav, lokalni član parlamenta, rekao je kako su hodočasnici prelazili preko šina na prepunoj stanici, kada ih je udario voz Rajya Rani Expressa.

Arunendra Kumar, zvaničnik željeznice, naveo je kako voz nije trebao uopće stajati na stanici i imao je dozvolu za prolaz.

Putnik Kumar Ashutosh, koji se nalazio u prvom vagoni iza lokomotive, naveo je kako mašinovođa uopće nije usporio kada se voz približio stanici te nije mogao zakočiti kada je vidio ljude na šinama.

„Neki hodočasnici su stajali na šinama misleći da mogu zaustaviti voz“, rekao je Ashutosh.

Nakon udara i zaustavljanja voza, razljućena masa izvukla je mašinovođu iz lokomotive i nasmrt ga pretukla.

Hodočasnici su istjerali sve putnike iz voza i zapalili vagone. Grupa mladića je razbila prozore i na druga dva voza na stanici. Na kraju se pet hiljada ljudi okupilo na stanici i otjeralo zvaničnike koji su pokušali da sklone tijela sa šina. Gomila je blokirala šine, a nekoliko policajaca, koji su bili na stanici, su pobjegli.

Indijski premijer Manmohan Singh apelovao je na mir u oblasti.

Vlada je poslala pojačanje policiji, ali je njihov dolazak otežan, budući da je željeznički saobraćaj ka Dhamara Ghatu obustavljen.