|

Indijancima i farmerima crncima 4,5 milijardi dolara odštete

Indijancima i farmerima crncima 4,5 milijardi dolara odštete
0
F
FENA
20.11.2010. u 10:40
2
komentara
0

dijeljenja
Indijancima i farmerima crncima 4,5 milijardi dolara odštete Foto: AP
Američki Senat u petak je jednoglasno odobrio dvije nagodbe vrijedne 4,5 milijardi dolara, prema kojima će se isplatiti dugogodišnja potraživanja Indijanaca i farmerima crncima protiv savezne vlade, zbog diskriminacije i lošeg upravljanja.
Glasanjem se zaključuju ta dva slučaja u kojima je parničenje trajalo duže od desetljeća.

Oko 300.000 Indijanaca tužilo je vladu zbog lošeg upravljanja fondom u koji su uplaćivane naknade za eksploataciju rude na plemenskim zemljištima. Nagodbom će im biti isplaćene odštete u visini od 3,4 milijarde dolara.

Za nekoliko desetaka hiljada farmera crnaca, koji su tužili ministarstvo poljoprivrede za diskriminaciju jer su im godinama nepravedno odbijani zahtjevi za kredite, odobren je odštetni fond od 1,15 milijardi dolara.

"Poljoprivrednici crnci i američki domoroci morali su dugo čekati na pravdu, ali sada su je konačno dobili", izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid nakon glasanja.

"Ohrabren sam time što su demokrati i republikanci mogli zajedno doći do rješenja koje ti ljudi zaslužuju zbog diskriminacije i lošeg upravljanja s kojima su se suočavali u prošlosti", dodao je Reid.

Ministar poljoprivrede Tom Vilsack u petak je pozvao Senat da izglasa "prekretnicu u naporima ministarstva da okrene stranicu jednog tužnog poglavlja u američkoj povijesti".

Ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, čije je ministarstvo bilo tuženo u parnici s Indijancima, rekao je da je "u protekle dvije godine ostvaren napredak bez presedana u rješavanju ključnih nagodbi vezanih za indijanska zemljišta".

Bijela kuća je u saopćenju pozdravila odluku Senata.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...