Svijet
20

Indijac osuđen na smrt zbog fatalnog ishoda napada kiselinom

Klix.ba
Nakon što je Preeti Rathi preminula prije tri godine nakon smrtonosnog napada kiselinom, njen napadač, kojeg je ranije odbila kao prosca, osuđen je na smrt.

Preeti je imala samo 23 godine kada je preminula u bolnici od zadobijenih povreda, nakon što je Ankur Panwar, inače njen komšija i prosac, a nakon što je odbila njegovu bračnu ponudu, posuo kiselinom u Mumbaiju,

Preeti je u Mumbai došla iz Delhija kako bi radila kao medicinska sestra u mornarici.

Smatra se kako je ova presuda u Indiji od velikog značaja, kako za pravni sistem, tako i za veliki broj žrtava sličnih napada, najviše žena.

Ankur osuđen je na smrtnu kaznu pred Specijalnim sudom u Mumbaiju zbog ubistva i drugih prekršaja i najvjerovatnije će podnijeti žalbu na presudu.

Preeti je zadobila teške povrede pluća i lica u maju 2013. godine, a preminula je mjesec dana kasnije.

Nedugo nakon njene smrti, Vrhovni sud u Indiji naredio je federalnoj i državnoj vlasti uvođenje bilo kakve regulative kada je u pitanju prodaja i kupovina kiseline.

Sud je odlučio da bi se kiselina trebala prodavati samo ovlaštenim osobama, ali ona je još uvijek dostupna širom zemlje.

Zvanični izvještaji ukazuju na stotine sličnih slučajeva godišnje, dok nezvanični podaci aktivista za ljudska prava pokazuju mnogo veće cifre.