Svijet
5

Indija: Princ William i Kate Middleton položili vijenac žrtvama terorističkih napada

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Kate Middleton, položili su u nedjelju vijenac žrtvama terorističkih napada u Mumbaiju, nakon što su počeli sedmodnevnu turneju po Indiji i Butanu.

Po dolasku u Mumbai, kraljevski par je upoznata sa smrtonosnim činom u hramu vatre u Kollamu, gdje su stradale desetine ljudi. Vojvoda i vojvotkinja su shrvani zbog tužne vijesti, uputili poruku svim žrtvama, kazavši da su s njima u mislila, rekao je glasnogovornik Kensington palače.

Njihova prva destinacija po dolasku u Mumbai je Hotel Taj Mahal, gdje je ubijeno na desetine ljudi tokom trodnevne opsade islamističkih terorista u novembru 2008. godine.Oni su odali počast žrtvama u hotelu, a potom su razgovarali s osobljem hotela koji su pomogli zaštititi goste za vrijeme napada, navodi se na Twitter profilu Kensington palače.

Bračni par potom je posjetio Majdan parku, gdje su gledali dječiji meč u kriketu, a nakon toga su se sastali s predstavnicima i korisnicima humanitarne organizacije koji rade na pomoći siromašnoj djeci. Planirali su posjetiti drevni spremnik za vodu u Bangangau, prije nego što prisustvuje Bollywood gala prikupljanja sredstava za dobrotvornu organizaciju.

Kraljevski par planira posjetiti glavni grad Indije, New Delhi, Nacionalni park Kaziranga u državi Assam, kraljevstvo Himalaja u Butanu, kao i Taj Mahal.