Svijet
0

Indija: Policija ubila lidera kašmirskih islamista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijska policija ubila je kašmirskog ekstremistu, lidera islamističke grupe Džaiš-e-Mohamed, za kojeg se vjeruje da je vodio napad na svetilište Hinduista 2005., saopćile su u subotu vlasti.

Policija u gradu Džamu je reagirala na osnovu dojave i opkolila islamističkog vođu identifikovanog kao Saifula Kari, a zatim ga rano jutros likvidirala, saopćio je šef policije u tom gradu, prenosi u subotu AP.

U napadu su uhapšena još četvorica islamista, a jedan policajac je ranjen.

Kari je stajao iza napada u kojem je bombaš samoubica digao sebe u vazduh, napravivši otvor u ogradi oko hindu hrama u Ajodiji, nakon čega su petorica islamista ušla u krug svetilišta gdje je došlo do žestokog okršaja sa čuvarima koji su ih ubili.

Svetilište Ajodija postalo je sporna tačka u napetim odnosima između muslimana i pripadnika hindu zajednice u Indiji 1992, kada su Hinduisti uništili džamiju iz 16. vijeka i zamijenili je hindu svetilištem.

Organizacija Džaiš-e-Mohamed je jedna od desetak grupa kašmirskih pobunjenika koje se od 1989. bore za nezavisnost od Indije ili za pripajanje muslimanskom Pakistanu.

Kašmir je podjeljen između Indije i Pakistana, a dvije zemlje polažu pravo na tu oblast. Više od 68.000 ljudi, mahom civila, je od tada izgubilo život u sukobima.