Svijet
11

Indija obustavila potragu za malezijskim avionom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U iščekivanju novih instrukcija od Malezije, Indija je prekinula potragu za nestalim malezijskim avionom kod Andamanskih i Nikobarskih ostrva i u Bengalskom zalivu.

"Čitava operacija je prekinuta i sada čekamo nove instrukcije od Malezije", rekao je pukovnik Harmit Sing, portparol komande indijske vojske, mornarice i avijacije na Andamaskim i Nikobarskim ostrvima.

Indija je pretraživala dvije odvojene oblasti oko ostrva u Andamanskom moru i Bengalskom zalivu, u okviru međunarodne potrage za Boingom 777 koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade.

"Nijedan avion iz naše flote danas nije poletio. Čak su i brodovi mornarice koji su učestvovali u potrazi premješteni na drugo ostrvo", rekao je Sing.

Indijski kontrolori leta su isključili sjevernu rutu kretanja aviona, rekavši da je "nezamislivo" da je avion neprimjećeno letio indijskim vazdušnim prostorom u pravcu Kazahstana.

Malezijski premijer Nadžib Razak je izjavio da je avion namjerno preusmjeren i da je letio još nekoliko sati nakon što je nestao sa civilnog radara. On, međutim, nije potvrdio da je avion otet. Policija je, u međuvremenu, pretresla kuće pilota i kopilota nestalog aviona i analizirali su pilotov simulator leta.