Svijet
0

Indija: Nasilni protesti nakon trovanja hranom djece u školi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U indijskoj državi Bihar u srijedu su izbili nasilni protesti kada je 22 djece preminulo i na desetine hospitalizirano nakon što su pojeli besplatne obroke u školi koji su bili otrovani.

Četiri policijska vozila su zapaljena u selu Dharmasati Gandaman u oblasti Saran tokom protesta roditelja i stotina mještana.

Ljekar u lokalnoj bolnici saopćio je da je hemikalija koja se koristi u pesticidima najvjerovatniji uzrok trovanja djece, prenosi BBC.

Lokalna služba za dostavu hrane dostavlja besplatne obroke školama, ali često je kritikovana i zbog loših higijenskih uslova.

Takve službe uvedene su kako bi se vlasti borile protiv gladi i privolile djecu da idu u školu, i one pokrivaju 120 miliona djece u 1,2 miliona škola širom zemlje, tvrdi indijska vlada.

Dvadesetosmero otrovane djece prebačeno je u bolnice u obližnjem gradu Chapra i u državnoj prijestonici Patna, nakon što su u utorak poojeli obroke s rižom, sojom i krompirom.

Mještani naoružani palicama i motkama blokirali su ulice i zaustavili željeznički saobraćaj.

Osim protesta u Dharmsati Gandamanu, sela u kojem se nalazi škola,masa je zapalila autobus i oštetila privatnu imovinu u obližnjem gradu Chapra.

Političke stranke pozvale su na protestni štrajk.

Revoltirani demonstranti nisu dopustili obraćanje političkih čelnika.

Ukupno 47 učenika u osnovnoj školi u selu Dharmasati Gandaman otrovalo se nakon što su pojeli besplatne obroke.

Strahuje se da bi broj umrlih mogao biti veći jer su neka od djece, koja su mlađa od 12 godina, u kritičnom stanju.

Otac jednog otrovanog dječaka, Raja Yadav, izjavio je da je njegov sin povraćao nakon što se vratio iz škole i da ga je morao poslati u bolnicu.