Svijet
0

Novi bilans: 25 učenika umrlo od trovanja hranom u Indiji

FENA
Sahrana umrle djece (Foto: AFP)
Sahrana umrle djece (Foto: AFP)
Najmanje 25 djece je umrlo, deseci su hospitalizirani nakon što su se otrovali hranom u školskoj menzi, izvijestili su u srijedu lokalni mediji.

Djeca su uzrasta od četiri do 12 godina i razboljela su se u utorak nakon što su za ručak jeli rižu, soju i leću u siromačnoj istočnoj indijskoj državi Bihar.

Škola je osigurala bespaltne obroke za djecu pod pokroviteljstvom programa Mid-Day Meal Scheme, najveći svetski program za pružanje hrane djeci.

Obrocima Mid-Day Meal Scheme hrani se više od 120 miliona djece širom svijeta, javio je Reuters.

Nekoliko stotina osoba je protestiralo protiv vlade u utorak navečer tražeći oštre mjere protiv dužnosnika odgovornih za smrt djece.

Ljekari su potvrdili da je uzrok trovanje hranom.

"Vjerujemo kako je trovanje izazvao pesticid u povrću ili riži", rekao je Amarjeet Sinha, školski dužnosnik.

Jedan od ljekara istaknuo je kako je trovanje moglo izazvati i onečišćeno ulje za kuhanje, prenose agencije.

Ministar države Bihar sazvao je hitan sastanak i naredio timu forenzičara da ispitaju događaje u školi i pronađu dokaze i uzrok trovanja djece.

Dječji ručak u Indiji omogućava djeci besplatan obrok i pokušaj je to da se poveća boravak djece u školi, ali higijenski uvjeti u kojima sve to funkcionira nerijetko su katastrofalni. Obroci se daju besplatno učenicima siromašnih porodica u javnim školama u većini od 29 indijskih država.

Bihar, najnaseljenija od tih država, smatra se najsiromašnijom.

Trovanja hranom u školama su česta u Indiji, zbog lošeg nivoa higijene u kuhinjama ovih ustanova, a ponekad zbog lošeg kvaliteta hrane.