New Delhi
0

Indija, Brazil i Južna Afrika razmatraju finansijsku krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Indija, Brazil i Južna Afrika sastali su se u srijedu na samitu u New Delhiju radi razmatranja svjetske finansijske krize, porasta cijena prehrambenim proizvodima i nafti.

Indijski premijer Manmohan Singh dočekao je brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i novoga južnoafričkoga predsjednika Kgalema Motlanhea u glavnome gradu Indije na trećoj godišnjoj konferenciji Indija - Brazil - Južna Afrika (IBSA).

"Na ovom samitu čelnici će razmijeniti svoje stavove o regionalnim i međunarodnim temama, kao što su, bez sumnje, svjetska finansijska kriza i pitanja prehrambene i energetske sigurnosti", izjavio je u utorak navečer Nalin Surie, indijski ministar vanjskih poslova.

Indija, deseta svjetska ekonomska sila, smatra da je zaštićena od nagle svjetske bankarske oluje.

Tri nove sile, čija ukupna populacija dostiže 1,3 milijarde stanovnika, dogovorile su se da ubrizgaju od 10 do 15 milijardi dolara do 2010. za njihovu trostranu godišnju komercijalnu razmjenu.

Tri ostala giganta, Azija, Latinska Amerika i Afrika nastojat će također da zauzmu zajednički stav kako bi pokušali pokrenuti pregovore unutar Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i razmatrat će reformu Vijeća sigurnosti UN-a, gdje oni traže mjesta stalnih članica.