Svijet
1

Inauguracija novog predsjednika SAD-a: Donald Trump ulazi u Bijelu kuću

Piše: M. N.
U američkom Kapitolu počela je svečana inauguracija 45. predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea.

18:28 Izvođenjem američke himne okončan je zvanični dio inauguracije. Predsjednička parada posljednji je dio zvanične ceremonije.

18:19 Trump je u svom govoru ponovio više obećanja iz svoje predizborne kampanje. Obećao je borbu protiv terorizma, jačanje američke ekonomije, te je ponovio niz fraza završivši govor svojim sloganom da će "Ameriku ponovo učiniti velikom".

18:00 Trump je položio zakletvu i postao 45. predsjednik SAD-a. Sada drži prvi govor kao novi predsjednik.

17:59 Interes za Trumpovu inauguraciju neuporedivo je manji u odnosu na Obaminu inauguraciju. To pokazuju podaci i Washington metroa koji je do 11 sati danas prevezao 193.000 putnika. Kada je Obama prvi put polagao zakletvu 2009., metro je do 11 sati prevezao 513.000 putnika.

17:56 Pence je položio zakletvu te mu ostale zvanice čestitaju na preuzimanju funkcije.

17:53 Nakon hora iz MIssourija i govora lidera manjine u senatu Chuck Schumer, zakletvu polaže zamjenik predsjednika Mike Pence.

17:40 Molitvama i podsjećanjem na američku historiju i povijest inauguracija počeo je zvanični dio ceremonije inauguracije.

17:33 Trump i Pence izašli su na platformu na kojoj će se obaviti inauguracija.

17:25 Protivnici Trumpa koji danas protestvuju protiv njegovog imenovanja sukobili su se sa policijom u Washingtonu.

Foto: AFP
Foto: AFP

17:10 Trump je stigao u pratnji supruge Melanie, te dosadašnjeg predsjednika i prve dame Baracka i Michelle Obama. Nakon što su popili kafu u Bijeloj kući, parovi su u odvojenim automobilima praćeni svečanom kolonom motorista stigli u Kapitol.

17: 00 Inauguraciji prisustvuju brojne visoke zvanice SAD-a i svijeta, a u prvim redovima su živući bivši američki predsjednici osim Georga Busha starijeg koji je u bolnici. Tu su Jimmy Carter, George Bush Jr, Bill Clinton i njegova supruga Hillary Clinton, kao i bivši potpredsjednici Dan Quayle i Dick Cheney.

16: 55 Trump će položiti zakletvu u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, a izgovorit će je držeći ruku na njegovoj Bibliji koju mu je poklonila majka dok je još išao u osnovnu školu. Trump će zakletvu položiti i na bibliju koja se tradicionalno koristi za ovu priliku a koju je prvi koristio Lincoln.

Foto: AFP
Foto: AFP

Veliki broj građana nalazi se na ulicama glavnog grada SAD-a i posmatra inauguraciju putem velikih ekrana. Zastave SAD-a se vijore na svakom ćošku, a sve je popraćeno i svečanom muzikom.

Sve ulice koje vode ka Kapitolu su zatvorene za saobraćaj i pune su policijskih službenika.