Svijet
37

Donald Trump položio zakletvu i postao 45. predsjednik SAD-a

Piše: M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Donald Trump položio je danas u američkom Kapitolu zakletvu kojom je i formalno postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Sedamdesetogodišnji Republikanac se zakleo da će štititi i braniti Ustav i ljude ove zemlje.

Tajkun koji se bavio prodajom nekretnina i bivša reality zvijezda postao je sada šef jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, zapovjednik i vrh izvršne vlasti, te će nositi teret zaštite sigurnosti Amerikanaca u domovima i globalne moći SAD-a.

Inauguraciji je prisustvovao Barack Obama i njegova porodica, te brojni visoki zvaničnici među kojima i bivši predsjednici osim Busha starijeg koji je u bolnici..

Trump i njegova porodica jutros su najprije bili u crkvi predsjednika - crkvi St. John gdje je služena misa. Nakon toga, posjetili su Bijelu kuću gdje su popili kafu s odlazećim predsjednikom prvom damom Barackom i Michelle Obama, a potom je položio zakletvu. Slijedi inauguralni bal na kojem će Melania i Trump zaplesati kao "prvi par SAD-a".

Trump je ranije obećao Amerikancima da će raditi naporno, da će napraviti promjenu i zaposliti ljude. Također, rekao je kako će vojsku učiniti "velikom" i izgradit je ponovo, ojačati granice i učiniti sve ono što se nije učinilo decenijama.

Podsjetimo, na predsjedničkim izborima održanim 9. novembra Trump je pobijedio protukandidatkinju Hillary Clinton osvojivši 304 elektorska glasa.