{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Imunizacija spašava živote djece

F
30.6.2009. u 12:05
0
0
Imunizacija spašava živote djece
0
Imunizacija spašava živote djece
Foto: AP
UNICEF je danas podsjetio da imunizacija spašava živote djece te da roditelji trebaju razgovarati s pedijatrima o zdravlju svoje djece, uključujući i pitanja imunizacije i vakcina.
U saopćenju za javnost UNICEF ističe da uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije. To znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i sigurnosnih standarda.

Naglašava se da je Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.

"Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", kazala je predstavnica UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay.

Ocijenila je da entitetska ministarstva zdravstva, te Zavod za javno zdrvstvo i Institut za zaštitu zdravlja blisko sarađuju s UNICEF-om u provedbi procesa imunizacije.

UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama veoma ozbiljne i još neiskorijenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece.

Imunizacija stoga predstavlja najuspješniji i najjeftiniji način očuvanja javnog zdravlja.

Zdravstveni eksperti procjenjuju da je zahvaljujući vakcinama spašeno oko 20 miliona života u proteklih dvadeset godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: