Majka svih izbora
0

Ima li za "političke supruge" mjesta u predizbornoj kampanji?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Je li "političkim suprugama" mjesto u predizbornoj kampanji i šta to govori o aktuelnoj političkoj klimi u Britaniji - pitaju se u nedjelju britanski listovi.

Ovo pitanje je posebno dobilo na aktuelnosti uoči večerašnjeg prvog TV nastupa Samanthe Cameron, supruge lidera opozicijske Konzervativne stranke, čiji je uspjeh na predstojećim općim izborima sve neizvjesniji.

Uspješna poslovna žena i majka Samantha Cameron tajno je oružje torijevaca, koji i po pitanju bračnih drugova žele parirati svome glavnom takmacu Gordonu Brownu, čija supruga Sarah uživa simpatije mnogih birača.

Samanthin je zadatak da demantira općeprihvaćeno uvjerenje kako ona i njezin muž kao pripadnici više klase uživaju posebne privilegije i ne razumiju probleme običnih Britanaca.

Sve je aktuelniji i vođa treće glavne stranke, Liberalno-demokratske, Nick Clegg, čiji imidž porodičnog čovjeka, zajedno s izgledima da će izbori biti vrlo tijesni i da nijedna od dvije glavne stranke neće osvojiti većinu, nagovještavaju mogući uspješan ishod za "žutu" stranku.

Usred debate da li je nastup supruga ukusan i potkopava li njihovo dostojanstvo, Sunday Telegraph primjećuje da je Cleggovoj vrlo dostojanstvenoj i rezerviranoj supruzi, koja je inače Španjolka, pripalo da zastupa ovu tradicionalnu britansku osobinu.

S obzirom na to da se danas u Britaniji obilježava Dan majke, listovi se i u tom kontekstu osvrću na vođe triju glavnih stranaka, kao i političke strategije tih stranaka.

The Independent prati ovu temu pod naslovom "Majka svih izbora", primjećujući kako se sve tri stranke osobito trude da pridobiju ženske glasače, uz pomoć obećanja o poboljšanju uvjeta rada zaposlenih majki - u vidu fleksibilnog radnog vremena - i pita se je li riječ o istinskoj brizi ili ciničnom pridobivanju glasova.

Isti list međutim upozorava na opasnost od obraćanja ženskim biračima kao uniformnom bloku, pod neopravdanom pretpostavkom da žene najviše interesira politika u oblasti obiteljskih prava.