Od 2020. godine
2.4k

Illinois legalizirao upotrebu i prodaju marihuane

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstok
Ilustracija: Shutterstok
Illinois je postao jedanaesta država koja je legalizirala marihuanu u SAD-u i prva u kojoj se zakonom legalizira slobodna prodaja.

Vlada koja se zalagala za legalizaciju marihuane u svojoj kampanji 2018. godine, potpisala je danas zakon o njenoj legalizaciji. Zakon o legalizaciji omogućit će rekreacijsko posjedovanje i slobodnu prodaju maruhuane počevši od 1. januara 2020. godine.

Osobama iznad 21 godine bit će dopušteno da posjeduju i kupuju kanabis, a turistima će u Illinoisu biti dopušteno čak da kupuju manje količine od stanovnika Illionisa.

Osim toga na prodaju marihuane bit će uveden i porez. Vlada tvrdi da bi oporezivanje marihuane na godišnjem nivou državi mogla donijeti i do milijardu dolara godišnje.

Uzgoj marihuane bit će legalan samo u medicinske svrhe. Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine.

Marihuana je i dalje nezakonita na saveznom nivou, a federalni zakon klasificira kanabis kao tvar bez medicinske vrijednosti i visokog potencijala za zloupotrebu.

U SAD-u je još deset država legaliziralo upotrebu marihuane među kojima su i California, Oregon, Alaska, Colorado, Massachusetts i Maine.