{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IHT i Kansas City Star o presudi Milanu Martiću

F
13.6.2007. u 12:30
0
0
IHT i Kansas City Star o presudi Milanu Martiću
0
IHT i Kansas City Star o presudi Milanu Martiću
O presudi Haškog tribunala (ICTY) bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću piše u srijedu i američka štampa.
Dnevnik International Herald Tribune piše da je kazna od 35 godina zatvora razmjerno visoka u odnosu na kazne u drugim predmetima koji su bili pred ICTY-em. Tribunal je okončao postupak u više od stotinu slučajeva, piše ovaj dnevnik koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu.

Tokom 13 mjeseci dugog suđenja Milan Martić nije pokazao znake kajanja. "Nastojao je opravdati djela nasilja koje su počinile paravojne i policijske snage njegove mini države, koja je nestala kada je Hrvatska vojska, uz pomoć američkih savjetnika, 1995. godine ponovno uspostavila kontrolu Zagreba", piše International Herald Tribune.

A list Kansas City Star piše o konkretnim zločinima za koje je, prema ICTY-u – Martić odgovoran. Južnoafrički sudac Bakone Moloto je osim raketiranja Zagreba spomenuo i sela Hrvatsku Dubicu i Cerovljane gdje su po Martićevoj zapovijedi u oktobru 1991. Hrvati bili izbačeni iz kuća i korišteni kao živi štit.

Neki od njih su ubijeni i bačeni u rijeku ili u masovnu grobnicu. Lokaciju su za vrijeme suđenja Martiću posjetili i suci ICTY-a, piše Kansas City Star.

Ovaj list navodi i reakciju saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je pozdravio presudu Milanu Martiću, rekavši kako je "u interesu Srba u Hrvatskoj da je s njegovom politikom svršeno, te da su odgovorni za nju kažnjeni".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: