Dok traje istraga
61

Igumanu crkve u Kijevu određen kućni pritvor zbog navodnih veza sa Rusijom, nosit će nanogicu

S. Š.
Mitropolit Pavel (Foto: EPA-EFE)
Mitropolit Pavel (Foto: EPA-EFE)
Sud u Kijevu naredio je igumanu Ukrajinske pravoslavne crkve Pavelu, igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a morat će nositi i nanogicu.

Mitropolit Pavel je starješina crkve čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

"Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru u kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage", saopćio je sud u Kijevu.

Njemu su ujedno izrečene mjere zabrane te će mitropolit zbog toga morati "nositi elektronski uređaj za nadzor" kao i "uzdržavanje od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka", naveo je sud.

Mitropolit je pitao sudiju da mu dozvoli da ostane u manastiru ili da se vrati u Kijevsko-pečersku lavru kako bi prisustvovao liturgijama, što je sud odbio.

Sinoć se nekoliko desetina vjernika sa ikonama u rukama okupilo ispred Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa historijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopćila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavel se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike".

Također se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja".