{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iftar među ruševinama u opkoljenom sirijskom gradu Doumi

22.6.2017. u 11:14
174
59
Iftar među ruševinama u opkoljenom sirijskom gradu Doumi
174
Gotovo nadrealna scena zabilježena je u opkoljenom gradiću Douma u Siriji. Stolice i stolovi s hranom pripremljenom za iftar postavljene su usred ruševina bombardovanih zgrada.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Obroci na otvorenom rijedak su prizor u gradu blizu Damaska, a ovog puta njegovi stanovnici odvažili su se na taj potez nakon relativno mirnog perioda koji je uslijedio nakon međunarodnog sporazuma o smanjenju nasilja, prenosi AFP.

Posljednjih godina zajednički iftari organizuju se samo unutar zgrada koje pružaju neku vrstu zaštite od konstantne prijetnje bombardovanjem, ali ovog ramazana ipak su se odlučili da poredaju stolove i prekriju ih crvenim stolnjacima u blagdanskom ruhu. Na njima su se prvo našli sokovi i hurme spremni za prekid dugog posta, a uslijedila su glavna jela. Za svakim od šest velikih stolova bilo je blizu 40 ljudi.

Radost za ljude pod opsadomStizale su zdjele s grahom, paradajzom, graškom, rižom... Tu je i lokalno proizvedeni jogurt, kao i svježe kajsije.

"Poslije šest godina rata u Siriji, a posebno u regionu Ghouta, željeli smo iskoristiti ovu relativno mirnu situaciju da obradujemo ljude", kazao je Muayyed Muhieddine, glasnogovornik lokalne nevladine organizacije Adalah (Pravda) koja je organizovala obroke.

"Željeli smo ih podsjetiti na vrijeme prije rata kada su obroci izgledali kao banketi", dodao je.

Douma, najveći grad u regionu Istočna Ghouta, pod kontrolom je pobunjeničkih snaga, a pod opsadom je od 2013. godine, iako su njegovi stanovnici uspijevali uzgajati hranu, a ostalu robu krijumčare kroz tunele i preko kontrolnih punktova.

Strah od bombardovanjaProšle godine su organizovali iftar za 900 ljudi u džamiji, ali su u blizini pale dvije minobacačke granate, pričaju članovi organizacije Adalah.

Jela pripremaju u improvizovanoj uličnoj kuhinji skrivenoj od pogleda tkaninom koja visi s metalnog okvira poput zavjese. Serviraju ih na plastičnim tanjirima koje volonteri nose postačima.

"Ova jela nas podsjećaju na stare dane", kaže Abu Hashim Minyasa dok čeka vrijeme iftara. "Svi koji prođu pitaju nas šta se događa i je li neko vjenčanje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: