Izvještaj UN-a
81

IDIL u Iraku iza sebe ostavio više od 200 masovnih grobnica

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 200 masovnih grobnica u kojima se nalaze hiljade ubijenih osoba nalaze se u dijelovima Iraka koji su nekada bili pod kontrolom terorističke grupe IDIL, ustanovljeno je tokom istrage koju je proveo UN, javlja BBC.

Grobnice su pronađene u Ninevehu, Kirkuku, Salah al-Dinu i Anbaru, a u njima bi moglo biti i do 12.000 žrtava. IDIL je zauzeo djelove Iraka 2014. godine te je nametnuo brutalnu vladavinu i ubijao svakog ko se usprotivio.

Zahvaljujući bombardovanjima koja su izvele američke zračne snage potpomognute snagama iračke vlade na tlu IDIL je poražen, ali je aktivnost ove terorističke grupe prisutna u određenim dijelovima zemlje.

Grobnice predstavljaju ključne dokaze te će omogućiti identifikaciju žrtava i pomoći tužiteljima da podignu optužbe za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i možda genocid.

Dosad su dokumentovane 202 grobnice, 95 u Ninevahu, 37 u Kirkuku, 36 u Salah al-Dinu i 24 u Anbaru. Istražitelji procjenjuju da se u njima nalaze tijela između 6.000 i 12.000 žrtava uključujući žene, djecu, starije osobe, invalide, inostrane radnike i članove iračkih sigurnosnih snaga.

Značajni izazovi čekaju porodice nestalih jer se moraju registrovati u pet različitih iračkih ureda kako bi pokušali ustanoviti sudbinu svojih voljenih.