Teroristički čin
7

IDIL preuzeo odgovornost za napad u St. Petersburgu u kojem je povrijeđeno 13 ljudi

Klix.ba
Teroristička grupa IDIL preuzela je odgovornost za eksploziju u supermarketu u ruskom gradu St. Peterburgu u kojoj je povrijeđeno najmanje 13 ljudi, javlja BBC.

IDIL je odgovornost preuzeo putem svog medija Amaq, ali konkretne dokaze nije ponudio. Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da se radi o terorističkom činu, koji je uslijedio nakon što je on u petak potpisao novi zakon kojim su povećane kazne za regrutovanje terorista.

Teroristička grupa je regrutovala hiljade boraca iz Rusije i država nekadašnjeg SSSR-a, a Putin je ranije upozorio da ti ljudi predstavljaju veliku opasnost ukoliko se vrate kući.

Ruska intervencija u sirijskom ratu na strani vlade je ovu zemlju učinila ključnom metom IDIL-a i drugih militantnih grupa.

Prve informacije nakon eksplozije koja se dogodila u srijedu govorile su da se ovaj slučaj tretira kao pokušaj ubistva, no, Putin je govoreći na ceremoniji dodjele vojnih nagrada u čestvrtak rekao da se radi o terorističkom aktu.

Ruski zvaničnici su saopćili da se radi o bombi kućne izrade sa smrtonosnim komponentama koje su stvorile eksploziju jednaku eksploziji 200 grama TNT-a. Bomba je bila skrivena u ruksaku ostavljenom u jednom od ormarića, koje kupci koriste za ostavljanje torbi.

Ranije ovog mjeseca su Putin i njegov američki kolega Donald Trump telefonom razgovarali nakon što je informacija koju je CIA ustupila ruskim sigurnosnim službama spriječila napad na katedralu u St. Peterburgu. Grupa terorista je planirala napade na nakoliko lokacija, a ruske vlasti su uhapsile nekoliko osoba.

U eksploziji koja se dogodila u metrou u St. Peterburgu poginulo je 13, a povrijeđeno 50 ljudi.

Novi zakon koji je Putin potpisao predviđa kaznu za regrutovanje terorista koja iznosi od 10 godina pa do doživotne.